Management of Risk & Change Management

Szkolenie składa się z dwóch modułów i trwa dwa weekendy. Zajęcia odbywają się w piątki od 15-20, a w soboty i niedziele od 9-17. Aby zgłosić chęć udziału w tym pakiecie szkoleń, należy zarejestrować się na wybrany termin szkolenia podając podstawowe dane kontaktowe.

Niniejsze szkolenie prezentuje zasady podejmowania decyzji dotyczących ryzyka strategicznego, ryzyka w programach, ryzyka w projektach oraz ryzyka w perspektywie operacyjnej. Dzięki temu holistycznemu podejściu wszystkie kluczowe zagrożenia i okazje są identyfikowane i oceniane, a w konsekwencji można podjąć działania wychodzące im naprzeciw. Natomiast skoro zmiany są jedynym pewnikiem, to w zasadzie nie powinny one nikogo zaskakiwać. Zadziwiające więc, że tak często zupełnie nie jesteśmy na nie przygotowani.

Szkolenie rzadko spotykane i niezwykle pożądane na rynku pracy. Zarówno zmiany jak i ryzyko są nieuchronne w każdej organizacji czy projekcie, a mało kto posiada wiedzę umożliwiającą skuteczne zarządzanie nimi. Z tego powodu powstał ten kurs, który gwarantuje nabycie takich umiejętności.

Głównie dla przyszłych menadżerów i ambitnych osób wiążących przyszłość z pracą w kadrach zarządczych oraz  korporacjach. Wymagane doświadczenie w zarządzaniu lub kwalifikacje z podstawowych metodyk.

Change Management

• Jednostka a zmiana - Style uczenia się i ich preferencje. Cztery psychologiczne podejścia do zmiany. Jak pomagać innym się zmienić? Osobowość a zmiana. Model transformacyjny. Opór wobec zmiany. Wspieranie jednostek w czasie zmiany. Słuchanie i przekazywanie informacji zwrotnej.
  • Zespoły a zmiana - Natura zespołu. Skuteczność zespołu a zachowania. Etapy rozwoju zespołu oraz dynamika zespołu. Rola przywódcy zespołu. Moderowanie.
  • Organizacje a zmiana - Przegląd modeli zmian organizacyjnych - kiedy zmiana przebiega źle, a kiedy dobrze? Jak naprawdę działają organizacje - Metafory Morgana. Modele i podejścia do zmiany organizacyjnej. Dynamika zmiany, siły napędowe i hamujące. Różne modele zmiany. Narzędzia wspierające kompleksową zmianę. Gotowość na zmianę.
  • Przywództwo a zmiana - Przywództwo a metafory organizacji. Style przywództwa i kompetencje emocjonalne. Typy liderów. Przywództwo w różnych fazach zmiany. Role przywództwa w procesie zmiany. Znaczenie zaangażowania interesariuszy.

Management of Risk

DZIEŃ 1

1. Przywitanie uczestników, sprawy organizacyjne i wyjaśnienie formuły zajęć

2. Podstawowe pojęcia M_o_R

3. Pryncypia zarządzania ryzykiem (warunki które musi spełnić efektywne zarządzanie ryzykiem)

PRZERWA OBIADOWA

4. Podejście do zarządzania ryzykiem (dokumenty definiujące reguły gry)

DZIEŃ 2

5. Proces zarządzania ryzykiem

PRZERWA OBIADOWA

6. Wdrożenie działań adresujących ryzyko

7. Wdrożenie i przeglądy

DZIEŃ 3

8. Zarządzanie ryzykiem w perspektywach organizacyjnych

9. Specjalne aspekty zarządzania ryzykiem

10. Rozgrzewka do egzaminu w oparciu o prezentację.

11. Egzamin Foundation