Zarządzanie projektami

UWAGA: projekt wyłącznie dla osób, które nie posiadają jeszcze wykształcenia wyższego!

Szkolenie składa się z dwóch modułów i trwa dwa weekendy. Zajęcia odbywają się w piątki od 15-20, a w soboty i niedziele od 9-17. Aby zgłosić chęć udziału w tym pakiecie szkoleń, należy zarejestrować się na wybrany termin szkolenia podając podstawowe dane kontaktowe.

PRINCE2®

Jest sprawdzoną na całym świecie swego rodzaju „instrukcją”, która podpowiada, o co należy zadbać w projekcie na każdym jego etapie. Jest uniwersalna i ułatwia realizację przedsięwzięć każdego typu.

AgilePM®

Jest podejściem zapewniającym dużą elastyczność zarządzania przy jednoczesnym zachowaniu założeń projektu. Daje gwarancję, że zwinne podejście staje się ustrukturyzowane i wyważone, nie naruszając tego, co dobre w organizacji.

Egzamin na poziomie Foundation

Szkolenie ma swoje podsumowanie w akredytowanych egzaminach. Zaliczenie ich gwarantuje uzyskanie międzynarodowych certyfikatów, potwierdzających posiadanie zdolności szczególnie pożądanych na rynku pracy w całej Europie, co jest równoznaczne z podwyższeniem swoich kwalifikacji.

Przedstawiane w czasie szkolenia zagadnienia pokrywają całościowy zakresy wymagań egzaminacyjnych PRINCE2 na poziomie Foundation. Omawiane aspekty wspierane są samodzielnymi i grupowymi ćwiczeniami oraz rozwiązywaniem testów próbnych, obejmującymi cztery zintegrowane elementy metodyki:

• Pryncypia - zasady przewodnie i dobre praktyki określające, czy projekt jest rzeczywiście zarządzany
    z wykorzystaniem metodyki PRINCE2®. Każde z siedmiu pryncypiów będzie szczegółowo przedstawione i omówione, także z punktu widzenia ich wzajemnych zależności i oddziaływania. Łączne ich stosowanie umożliwia świadome zarządzanie głównymi obszarami ryzyka w projekcie. Pryncypia stanowią fundament kultury organizacyjnej w obszarze zarządzania projektami.

• Tematy - opisują aspekty zarządzania projektem, którymi należy się zajmować stale i równolegle w trakcie całego projektu. Siedem tematów objaśnia, jakie konkretne postępowanie jest wymagane przez PRINCE2® dla różnych obszarów zarządzania projektami oraz dlaczego jest ono konieczne. Tematy metodyki PRINCE2® tworzą spójny kontekst, poprzez który obserwowane są procesy metodyki.

• Procesy - opisują krok po kroku działania podejmowane w całym cyklu życia projektu, od pomysłu na projekt, poprzez kontrolowany rozwój jego definicji poprzedzający realizację, do kontrolowanego zakończenia i ewaluacyjnego rozliczenia. Każdy proces dostarcza listy kontrolne zalecanych czynności, produkty zarządcze oraz związane z nimi obowiązki.

• Środowisko projektu - odniesienie się metodyki do kontekstu, w którym realizowany jest projekt jest kluczem dla elastycznego dostosowania sposobu zarządzania projektem do otoczenia biznesowego, jego wymagań biznesowych oraz ryzyka.

AgilePM:

• Certyfikacja Agile Project Management. Czym jest Agile, DSDM i AgilePM®?

• Podstawy Agile Project Management. Filozofia i pryncypia.

• Zarządzanie projektem Agile.

• Role, obowiązki i odpowiedzialności w AgilePM®.

• Przygotowanie do zarządzania projektami według AgilePM®.

• Cykl życia projektu AgilePM®, fazy projektowe i produkty zarządcze (artefakty).

• Komunikacja w projekcie.

• Priorytetyzacja i Timeboxing.

• Sterowanie Agile.

• Wymagania, szacowanie i mierzenie postępu.

• Planowanie Agile.

• Utrzymanie jakości.

• Zarządzanie ryzykiem.

• Dostosowanie metodyki AgilePM® do warunków otoczenia.

• Wskazówki dla uczestników szkolenia przystępujących do egzaminu AgilePM® Foundation.

• Egzamin AgilePM® Foundation.