Dieta sensoryczna – wspieranie rozwoju pacjenta z zaburzeniami przetwarzania sensorycznego

Podczas webinaru poruszone zostaną zagadnienia związane z definiowaniem pojęcia diety sensorycznej, podejmowanymi celami i elementami składowymi. Omówiona zostanie także diagnoza w kierunku ustalenia diety sensorycznej. Całość będzie połączeniem podstaw teoretycznych zagadnienia z wykorzystaniem tego w praktyce.

O prowadzącej:
dr n. hum. w zakresie pedagogiki Marta Wiśniewska

pedagog specjalny: oligofrenopedagog, logopeda, instruktor i terapeuty metody integracji sensorycznej. Absolwentka Akademii Pedagogiki Specjalnej im. M. Grzegorzewskiej w W-wie oraz Uniwersytetu Warszawskiego. Od 2003 roku pracuje z dziećmi i młodzieżą z niepełnosprawnością intelektualną, ASD, zespołami neurologicznymi. Nauczyciel dyplomowany - specjalista w Szkole Podstawowej Specjalnej nr 213 w Warszawie, wykładowca w Akademii Pedagogiki Specjalnej, na Uniwersytecie SWPS oraz w Ateneum-Szkoła Wyższa w Gdańsku, konsultant w Ośrodku Rozwoju Psychoruchowego IN-Senti i w Nieodpłatnym Punkcie Konsultacyjnym SI przy PSTIS. Autorka wielu publikacji poświęconych diagnozie i terapii dzieci z niepełnosprawnością intelektualną, w tym Profilu Sensorycznego Dziecka oraz artykułów punktowanych (m.in. Psychiatria – Medycyna Praktyczna, Pediatra Polska, Postępy Neonatologii). Jej zainteresowania zawodowe koncentrują się m.in. na diagnozie i terapii rozwoju dzieci z niepełnosprawnością intelektualną ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia nieprawidłowości procesów sensoryczno-motorycznych dla całościowego funkcjonowania, diecie sensorycznej, trudnych zachowaniach.

Więcej: https://pstis.pl/pl/html/index.php?str=podstrona_szkolenia-instruktorzy

• Dieta sensoryczna – definicja, cele, elementy składowe.
  • Diagnoza w kierunku ustalenia diety sensorycznej – poznanie profilu sensorycznego pacjenta.
  • Model 4 kwadrantów W. Dunn.
  • Dynamiczny model procesów sensorycznych i pasmo optymalnego zaangażowania w ocenie pacjentów z zaburzeniami modulacji.
  • Model S.T.E.P.S.I. jako próba rozumowania klinicznego w zaburzeniach modulacji.
  • Rola diety sensorycznej w pracy nad trudnymi zachowaniami.
  • Świadomość swoich stanów behawioralnych i kształtowanie zdolność do autoregulacji.
  • Programy domowe zgodne z wyłonionym profilem sensorycznym

Opłacone materiały szkoleniowe i zaświadczenia wysyłamy po odbytym webinarze, w dni robocze po godzinie 18:00 o ile zaksięgujemy wpłatę na koncie. Wpłaty dokonane od piątku (godz. 13:00) do niedzieli są księgowane w poniedziałek. Wysyłka następuje w poniedziałek wieczorem.

Zarejestruj się:

Dane osobowe przetwarzane są w celu profesjonalizacji obsługi klienta oraz przekazywania informacji nt. projektów, szkoleń i kursów organizowanych i/lub współrealizowanych przez Fundację.

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych może zostać cofnięta w dowolnym momencie. Cofnięcie zgody nie wpływa na zgodność z prawem wcześniejszego przetwarzania danych.

Administratorem danych jest Fundacja na rzecz rozwoju – „Inspirator” z siedzibą w Lublinie (20-043) przy Al. Racławickich 44B/U1. Aby skontaktować się z nami, wyślij wiadomość pod e-mail: biuro@fundacjainspirator.pl.

Podstawę przetwarzania danych stanowi art. 6 pkt 1 lit. a) RODO. Podanie danych jest dobrowolne, ale stanowi warunek zgłoszenia chęci udziału w projektach. Niepodanie tych danych uniemożliwi zgłoszenie się do projektów, szkoleń i kursów organizowanych i/lub współrealizowanych przez Fundację.

Dane będą przechowywane do chwili cofnięcia zgody na ich przetwarzanie.

Osobie, której dane dotyczą, przysługuje prawo dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przetwarzania, wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania, prawdo do przenoszenia danych, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Odbiorcami danych osobowych są obsługujące administratora firmy w tym: hostingodawca, systemy do wysyłki wiadomości SMS oraz wiadomości e-mail, oraz Operatorzy i/lub Realizatorzy projektów w przypadku projektów współrealizowanych przez Fundację.