Dziecko chorujące somatycznie w rodzinie. Rodzaje i formy wsparcia.

Podczas webinarium omówiony zostanie potencjalny wpływ choroby somatycznej dziecka na jego rozwój, funkcjonowanie w zależności od okresu rozwojowego, w jakim w danym momencie jest dziecko. Uwzględniona zostanie rola rodziny oraz potencjalne trudności w systemie rodzinnym, które wiążą się z przewlekłą chorobą somatyczną dziecka. Szczególny nacisk zostanie położony na wsparcie bliskich dziecka jako sposób pomocy dziecku. Przyjrzymy się komunikacji z dzieckiem, radzeniu sobie z trudnymi sytuacjami. Zapraszam do refleksji nad sposobami radzenia sobie i wymiany doświadczeń. Podkreślone zostanie, kiedy i gdzie szukać pomocy specjalisty zdrowia psychicznego np. lekarza psychiatry, psychologa.

O prowadzącej:

Lidia Zabłocka-Żytka, psycholog, dr nauk humanistycznych, adiunkt w Katedrze Psychoterapii i Poradnictwa Psychologicznego Instytutu Psychologii Stosowanej w Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie. Łączy pracę naukową z praktyką kliniczną. W obszarze naukowym interesuje się głównie psychologią zdrowia oraz promocją zdrowia psychicznego i psychoterapią. Jako praktyk prowadzi terapię indywidualną i grupową dorosłych, wsparcie osób chorujących przewlekle somatycznie i ich rodzin.

1. Choroba somatyczna a reszta świata - o tym jak choroba somatyczna wpływa na rodzinę;
  2. Choroba somatyczna dziecka a okres rozwojowy;
  3. Komunikacja z dzieckiem chorym somatycznie;
  4. Wsparcie rodziny i bliskich dziecka chorego somatycznie;
  5. Przedszkole i szkoła jako miejsce przyjazne dzieciom chorym przewlekle somatycznie;
  6. Dlaczego, kiedy i gdzie dbać o zdrowie psychiczne dzieci chorych somatycznie i ich rodzin?

Zapraszamy również do dołączenia do grupy na facebook'u "Klub Rozwoju Inspiratora".

Numer konta:
11 2030 0045 1110 0000 0246 4580
Fundacja na rzecz rozwoju - Inspirator
Aleje Racławickie 44B/U1, 20-043 Lublin
Tytuł przelewu: (Imię i nazwisko osoby zapisanej na webinar) - tytuł webinaru
Kwota: zaświadczenie + materiał szkoleniowy - 30 zł
zaświadczenie - 12,30 zł
materiały szkoleniowe - 24, 60 zł

Opłacone materiały szkoleniowe i zaświadczenia wysyłamy w ciągu 7 dni po odbytym webinarze, w dni robocze po godzinie 18:00 o ile zaksięgujemy wpłatę na koncie.