Nerwica natręctw w wieku rozwojowym

Nerwica natręctw czy inaczej zespół obsesyjno-kompulsywny (OCD) to zaburzenie dotykające zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci i młodzież. Obsesje i kompulsje to natrętne, uporczywie powracające myśli i zachowania, którym towarzyszy poczucie przymusu z jednoczesnym lękiem i napięciem. Obraz kliniczny w poszczególnych grupach wiekowych może się różnić, niemniej zawsze zaburzenie to będzie prowadziło do cierpienia psychicznego i trudności w funkcjonowaniu w ramach codziennych aktywności.

O prowadzącej:
dr n. med. Iwona Makowska
Lekarz specjalista psychiatra dorosłych i specjalista psychiatra dzieci i młodzieży, psycholog. Jest ordynatorem oddziału psychiatrii młodzieżowej Kliniki Psychiatrii Dzieci i Młodzieży UM CSK w Łodzi. Pracuje naukowo w ramach Kliniki, prowadzi zajęcia kliniczne ze studentami wydziału lekarskiego UM. Autor i współautor prac badawczych i poglądowych, organizuje wykłady, warsztaty i seminaria dla lekarzy, pedagogów, psychologów i rodziców pacjentów. Aktualne zainteresowania badawcze koncentrują się wokół zagadnień autoagresji, suicydologii, zaburzeń nastroju oraz regulacji emocji wśród dzieci i młodzieży.

1. Rozpowszechnienie i etiologia OCD
  2. Obraz kliniczny w zależności od wieku
  3. Rokowanie
  4. Czynniki ryzyka zachorowania
  5. Postępowanie terapeutyczne i lecznicze
  6. Rola i zasady współpracy z rodzicami, szkołą, przedszkolem

Zapraszamy również do dołączenia do grupy na facebook'u "Klub Rozwoju Inspiratora".

Udział w spotkaniu jest bezpłatny. Płatne są jedynie zaświadczenia o udziale i materiały szkoleniowe.

Numer konta:
11 2030 0045 1110 0000 0246 4580
Fundacja na rzecz rozwoju - Inspirator
Aleje Racławickie 44B/U1, 20-043 Lublin
Tytuł przelewu: (Imię i nazwisko osoby zapisanej na webinar) - tytuł webinaru
Kwota: zaświadczenie + materiał szkoleniowy - 30 zł
zaświadczenie - 12,30 zł
materiały szkoleniowe - 24, 60 zł

Opłacone materiały szkoleniowe i zaświadczenia wysyłamy w ciągu 7 dni po odbytym webinarze, w dni robocze po godzinie 18:00 o ile zaksięgujemy wpłatę na koncie.

kwi

cała Polska