Konstruowanie modeli urządzeń technicznych wśród dzieci przedszkolnych i uczniów klas I-III

Podczas webinaru omówione zostaną propozycje konstruowania modeli urządzeń technicznych. Pomysły te są odpowiednie do skonstruowania przez dzieci w wieku przedszkolnym i uczniów klas I-III. Będą omawiane warianty duuuże i małe. Do skonstruowania w warunkach sali przedszkolnej, klasy szkolnej oraz w warunkach domowych. Cechą urządzeń, które będą tematem webinaru są łatwo dostępne materiały i nieskomplikowany poziom budowy urządzeń. Zajęcia podczas których dzieci będą budowały modele urządzeń mogą być wykorzystywane jako zajęcia pokazowe dla rodziców, będą też świetną okazją do uzupełnienia omawianych tematów (np. rycerzy w zamku, bezpieczeństwa na drodze).

O prowadzącym:

dr Jan Amos Jelinek
Zajmuje się procesem uczenia się dzieci w zakresie edukacji matematycznej, przyrodniczej i technicznej. Realizował szereg projektów badawczych dla ustalenia wiedzy astronomicznej dzieci celem projektowania skutecznych sytuacji edukacyjnych. W obrębie edukacji technicznej jest autorem koncepcji wspomagania rozwoju umysłowego dzieci (koncepcja została opisana w książce: Dziecko konstruktorem, 2018). Jest autorem szeregu gier edukacyjnych (np. LABIrynt, Mistrz Getriko, Momo). Prowadzi działalność popularyzatorską m.in. na stronie internetowej www.dzieciecafizyka.pl .

• Krótko o życiowym znaczeniu wiedzy technicznej
  • Na czym polega wspomaganie dzieci w budowaniu ustrukturalizowanej wiedzy technicznej
  • Podstawowe cele organizowanych zajęć podczas, których dzieci konstruują modele urządzeń
  • Przykłady urządzeń do zbudowania przez dzieci z niewielką pomocą nauczyciela wraz z propozycjami wydłużania aktywności dzieci mających na celu lepsze zapoznanie z urządzeniami

Opłacone materiały szkoleniowe i zaświadczenia wysyłamy po odbytym webinarze, w dni robocze po godzinie 18:00 o ile zaksięgujemy wpłatę na koncie. Wpłaty dokonane od piątku (godz. 13:00) do niedzieli są księgowane w poniedziałek. Wysyłka następuje w poniedziałek wieczorem.