Przemoc seksualna wobec dziecka. Profilaktyka Diagnoza Interwencja

Webinarium w formie szkolenia dla profesjonalistów, skupia się na zjawisku przemocy seksualnej, ale z perspektywy ofiary. Podmiotem jest zatem dziecko uwikłane w relację seksualną ze sprawcą, którym najczęściej jest osoba bliska i dobrze znana dziecku. Oprawca stosuje wobec dziecka różne narzędzia wpływu; szantażuje, wiąże dziecko tajemnicą, daje różne formy gratyfikacji, stosuje przemoc fizyczną czy emocjonalną. Chodzi o to, aby nikt z zewnątrz nie odkrył tej relacji i trwała jak najdłużej. Oczywiście rodzi to określone, pejoratywne skutki dla funkcjonowania dziecka, jego prawidłowego rozwoju a także perspektyw na przyszłość. Webinarium pozwoli skupić się na trzech zasadniczych kwestiach – rolach profesjonalisty, który w kontekście przemocy seksualnej powinien umieć zastosować profilaktykę diagnozę oraz interwencję wobec pokrzywdzonego dziecka.

Ekspert:
dr n. społ. Marcin Bednarczyk - założyciel i prowadzący Centrum Mediacji i Ekspertyz Sądowych w Radomiu, biegły sądowy. Na co dzień zajmuje się profilaktyką, diagnozą oraz interwencją związaną z przemocą, w tym z przemocą seksualną, podejmowaniem przez dzieci i młodzież ryzykownych zachowań seksualnych, a także cyberprzemocą oraz problemem krzywdzenia dzieci w rodzinie. Autor wielu publikacji na ten temat. Prowadzi liczne wykłady, szkolenia oraz zajęcia dla profesjonalistów, rodziców i uczniów. Prywatnie podróżnik i kapitan jachtowy, odwiedził około 70 krajów na pięciu kontynentach, w tym wyprawy z plecakiem do Ameryki Południowej i Azji.

1. Wykorzystywanie seksualne dziecka
  2. Sytuacja dziecka jako ofiary przemocy seksualnej
  3. Rozpoznawanie przemocy seksualnej
  4. Skutki wykorzystywania seksualnego w dzieciństwie
  5. Jak chronić dziecko przed przemocą seksualną.

Zapraszamy również do dołączenia do grupy na facebook'u "Klub Rozwoju Inspiratora".

Numer konta:
11 2030 0045 1110 0000 0246 4580
Fundacja na rzecz rozwoju - Inspirator
Aleje Racławickie 44B/U1, 20-043 Lublin
Tytuł przelewu: (Imię i nazwisko osoby zapisanej na webinar) - tytuł webinaru
Kwota: zaświadczenie + materiał szkoleniowy - 30 zł
zaświadczenie - 12,30 zł
materiały szkoleniowe - 24, 60 zł

Opłacone materiały szkoleniowe i zaświadczenia wysyłamy w ciągu 7 dni po odbytym webinarze, w dni robocze po godzinie 18:00 o ile zaksięgujemy wpłatę na koncie.