Retransmisja "Mózg dziecka i jego funkcje"

Najdoskonalszym organem w ciele człowieka jest mózg. To on steruje pracą narządów i kontroluje nasze działania. Jak to się dzieje, że ta niewielka struktura ważąca ok. 1350 gram, odpowiada zarazem za podstawowe funkcje jak czucie, czy ruch, a jednocześnie za złożone aspekty funkcjonowania człowieka jak zapamiętywanie, czy podejmowanie decyzji. Te i inne pytania fascynują badaczy z obszaru neuronauki od lat, szczególnie w kontekście rozwoju dziecka. Współcześnie prowadzone badania z wykorzystaniem metod obrazowania mózgu, takich jak funkcjonalny rezonans magnetyczny, pozwoliły zajrzeć w głąb mózgu małego dziecka i prześledzić tempo rozwoju wybranych funkcji. Podczas wykładu przedstawiona zostanie budowa oraz funkcje płata czołowego, ciemieniowego, skroniowego oraz potylicznego, jak również możliwe deficyty po ich uszkodzeniu. Obraz uzupełnią wybrane metody wspomagania rozwoju dziecka z deficytami neuropsychologicznymi.

O prowadzącej:
dr hab. nauk biologicznych/humanistycznych Krystyna Rymarczyk

psycholog ze specjalizacją w zakresie neuropsychologii, adiunkt w Katedrze Psychologii Poznawczej i Behawioralnej Wydziału Psychologii Uniwersytetu SWPS. Przez lata pracowała także w Pracowni Psychofizjologii w Instytucie Biologii Doświadczalnej PAN w Warszawie, gdzie otrzymała Srebrny Medal nadany przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Obecnie prowadzi zajęcia na studiach magisterskich i podyplomowych z zakresu neuropsychologii klinicznej, neuronauki oraz neurologopedii. Jej zainteresowania naukowe koncentrują się wokół zagadnienia mózgowej organizacji procesów emocjonalnych oraz empatii. Interesuje się także neurobiologicznym podłożem rozwoju człowieka, zaburzeniami w rozwoju oraz mechanizmami plastyczności mózgu i tej tematyce także poświęca swoje publikacje Jest autorką wielu wystąpień konferencyjnych i popularnonaukowych. Organizowała konferencje naukowe oraz wydarzenia popularnonaukowe. Wielokrotnie otrzymała nagrody za wysoką jakość prowadzonych zajęć dydaktycznych oraz znaczącą efektywności pracy naukowej.

1. Organizacja funkcjonalna i strukturalna mózgu dziecka

Budowa i funkcje obszarów korowych tj. płata czołowego, ciemieniowego, potylicznego i wzrokowego - możliwe deficyty na skutek ich uszkodzenia w kontekście okresów krytycznych w rozwoju.

2. Czynniki wpływające na zaburzenia rozwoju

Specyfika uszkodzeń mózgu a zaburzenia tempa dojrzewania mózgu.

Opłacone materiały szkoleniowe i zaświadczenia wysyłamy po odbytym webinarze, w dni robocze po godzinie 18:00 o ile zaksięgujemy wpłatę na koncie. Wpłaty dokonane od piątku (godz. 13:00) do niedzieli są księgowane w poniedziałek. Wysyłka następuje w poniedziałek wieczorem.

wrz

cała Polska