Zaburzenia odżywiania w populacji rozwojowej.

Zaburzenia odżywiania to grupa zaburzeń związanych z zaburzonym postrzeganiem własnego ciała, ale i nieprawidłową regulacją emocji i innymi czynnikami, które zostaną omówione w ramach tego spotkania. Przedstawiony zostanie obraz kliniczny, etiologia, epidemiologia i postępowanie w sytuacji zaburzeń takich jak anoreksja, bulimia, zaburzenie z napadami objadania się oraz występujące częściej u młodszych dzieci regurgiracje czy pica. Przybliżone zostaną także zagadnienia ortoreksji, anarchii jedzeniowej i bigorexii.

O prowadzącej:

dr n. med. Iwona Makowska

Lekarz specjalista psychiatra dorosłych i specjalista psychiatra dzieci i młodzieży, psycholog. Jest ordynatorem oddziału psychiatrii młodzieżowej Kliniki Psychiatrii Dzieci i Młodzieży UM CSK w Łodzi. Pracuje naukowo w ramach Kliniki, prowadzi zajęcia kliniczne ze studentami wydziału lekarskiego UM. Autor i współautor prac badawczych i poglądowych, organizuje wykłady, warsztaty i seminaria dla lekarzy, pedagogów, psychologów i rodziców pacjentów. Aktualne zainteresowania badawcze koncentrują się wokół zagadnień autoagresji, suicydologii, zaburzeń nastroju oraz regulacji emocji wśród dzieci i młodzieży.

1. Rozpowszechnienie i etiologia poszczególnych zaburzeń odżywiania
  2. Obraz kliniczny
  3. Współchorobowość
  4. Powikłania
  5. Rokowanie
  6. Postępowanie terapeutyczne i lecznicze

Zapraszamy również do dołączenia do grupy na facebook'u "Klub Rozwoju Inspiratora".

Opłacone materiały szkoleniowe i zaświadczenia wysyłamy po odbytym webinarze, w dni robocze po godzinie 18:00 o ile zaksięgujemy wpłatę na koncie. Wpłaty dokonane od piątku (godz. 13:00) do niedzieli są księgowane w poniedziałek. Wysyłka następuje w poniedziałek wieczorem.