Zaświadczenie z webinaru "Terapia akceptacji i zaangażowania (ACT) - co to takiego?"

Wydarzenie odbędzie się na fanpage'u: https://www.facebook.com/FundacjaNaRzeczRozwojuInspirator/

*** Zapraszamy do dołączenia do grupy "Wyłącznie dla psychologów": https://www.facebook.com/groups/130589082040196 ***

Terapia akceptacji i zaangażowania (ACT) jest terapią należącą do kontekstualnej nauki o zachowaniu – trzeciej fali terapii behawioralnych. Podkreśla ona istotność relacji terapeutycznej, skupienia się na emocjach, wartościach czy technikach uważności. Promuje działanie. Nie jest to jednak przypadkowe działanie, lecz takie które jest zgodne z wartościami człowieka, które są właśnie motorem napędowym tego, co jest dla ludzi ważne, czym kierują się w życiu. Podstawowe przesłanie tego modelu to: „akceptuj to, co znajduje się poza kontrolą i angażuj się w działania, które wzbogacą Twoje życie.” W Polsce ta terapia dopiero się rozwija, jednak z każdym dniem zyskuje swoich sympatyków, nie tylko wśród terapeutów, ale również wśród coachów. Pierwszym powodem jest to, iż ACT pomimo młodego wieku (powstała w latach 80 XXw.), jest jedną z najlepiej z przebadanych terapii na świecie. Innym powodem jest wykorzystanie kreatywnych narzędzi i metafor do zwiększenia elastyczności klienta. Elastyczność jest to właśnie umiejętność bycia świadomym i otwartym na doświadczenia, wydarzająca się w chwili obecnej oraz wyboru działań zgodnie z naszymi wartościami.

Podczas tego wykładu zostanie omówione podstawy teoretyczne i filozoficzne terapii akceptacji i zaangażowania, sześć głównych procesów należących do elastyczności psychologicznej oraz zastosowanie ACT w coachingu.

Ekspertka:

Joanna Gawrońska - terapeuta pracujący w nurcie Terapii Akceptacji i Zaangażowania ACT, terapeuta uzależnień oraz coach ACC. Wykładowca na poznańskim Uniwersytecie SWPS. Należy do zarządu stowarzyszenia Association for Contextual Behavioral

Science Polska, gdzie aktywnie promuję wiedzę na temat nauk

kontekstualnych. Prowadzi warsztaty zarówno z terapii ACT, coachingu ACC jak i szkolenia dla biznesu.

Transmisja webinaru odbędzie się m.in. na grupie:

Wyłącznie dla PSYCHOLOGÓW -> https://www.facebook.com/groups/130589082040196 ***

Zapraszamy również do śledzenia naszych gości i prowadzącego w social mediach 😃

Plan webinarium:

1. Skąd wywodzi się ACT?
  2. Czym jest elastyczność?
  3. Czym jest użyteczność?
  4. Heksafleks – 6 procesów składających się na elastyczność?
  5. Jak uczyć się terapii ACT?
  6. Czym różni się terapia ACT od coachingu ACTowego?
  7. Stowarzyszenie ACBS?

Koszt zaświadczenia 15 zł. Po rejestracji prosimy o dokonanie opłaty na konto:
Numer konta:
11 2030 0045 1110 0000 0246 4580
Fundacja na rzecz rozwoju - Inspirator
Aleje Racławickie 44B/U1, 20-043 Lublin
Tytuł przelewu: (Imię i nazwisko osoby zapisanej na webinar) - tytuł webinaru