Są takie zdarzenia w życiu, które spadają na nas nagle, niezapowiedzianie, bez zaproszenia z naszej strony. Odejście osoby bliskiej jest zawsze ciosem, jeśli dodatkowo ta osoba jest czyimś mentorem, przewodnikiem, wsparciem, czy wzorem cios jest tym silniejszy. I tak niestety w listopadzie 2020 roku byliśmy zmuszeni pożegnać Profesora Piotra Francuza. Osobę, która pozostawiła w smutku nie tylko swoją rodzinę, ale wielu studentów, młodych naukowców, współpracowników z KUL. Był dla wielu z nas Mistrzem w swojej dziedzinie.

Śp. Pan Profesor był nie tylko psychologiem, wykładowcą i wieloletnim Dyrektorem Instytutu Psychologii KUL, kierownikiem Katedry Psychologii Eksperymentalnej oraz Perception & Cognition Lab. Pan Profesor był także Mężem i Ojcem czworga dzieci. Z jednym z nich – Bernardem, łączyła go szczególna więź. Bernard ma mózgowe porażenie dziecięce (MPD). Obecnie to 24-letni mężczyzna, który do codziennego życia i funkcjonowania potrzebuje stałej opieki, systematycznej rehabilitacji oraz specjalistycznego sprzętu (m.in. wózka). Pomimo różnych ograniczeń Bernard jest bardzo pogodnym człowiekiem, ma poczucie humoru, bardzo lubi żartować, uwielbia towarzystwo i wycieczki, zwłaszcza te rowerowe, które są możliwe dzięki specjalnemu rowerowi.

prof..jpg

W tej sytuacji jako Fundacja postanowiliśmy również podjąć pewne działania. Podpisany został List intencyjny i poczynione odpowiednie kroki administracyjne, aby przeprowadzić zbiórkę. Zebrane darowizny zostaną przeznaczone na rehabilitację Bernarda Francuza (w tym sprzęt) oraz koszty opieki nad nim.

List.jpg

Otworzyliśmy specjalne konto, na które każdy może wpłacić kwotę, którą obecnie dysponuje. Nie muszą to być kwoty wielkie, pamiętajmy proszę o tym, że nawet najmniejsze kwoty wiele znaczą. Dlatego zachęcamy i prosimy o dołączenie do tej formy pomocy w tej bardzo trudnej sytuacji.

Dane do wpłat: Fundacja na rzecz rozwoju – Inspirator

Nr konta 66 1600 1462 1027 8870 2000 0004

Tytuł przelewu „Zbiórka dla Bernarda”